Xevi Sala, Premi Prudenci Bertrana 2016 :: La tardor literaria en català :: 80grams celebra sis anys de literatura :: Entrevista Anna Altisén :: Jo, confesso guanya el Premi Crexell 2012 :: Mor l'escriptor Emili Teixidor :: Grup 62 ja és a Google Play :: Salvador Macip guanya el Premi Carlemany :: Rafael Nadal guanya el Premi Josep Pla 2012 :: Els llibres de l'any a 80grams :: La primera novel·la de Lluís Llach arribarà a les llibreries el 2 de febrer :: 20 anys de la mort de Montserrat Roig :: Ha mort Joan Agut :: 80grams celebra 3 anys de literatura catalana :: L'escriptora Muriel Villanueva guanya el Premi Just M. Casero amb la novel·la La Gatera :: Aguilera, O'Hara i Llavina, Premis Octubre 2011 :: Rànquing de tardor 80grams 2011 :: David Cirici guanya el Premi Prudenci Bertrana :: L'infern d'Alabastre guanya el rànquing d'estiu 2011 :: Pa negre, la primera pel·lícula catalana candidata als Óscars :: Ausiàs March té perfil al Facebook :: Joaquim Carbó, Premi Trajectòria Setmana del Llibre en Català :: Cabré bat rècords i el seu llibre es reedita en només una setmana :: 80grams a Catalunya Ràdio

divendres, 30 d’octubre del 2009

Novetat :: Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat

Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat
Josep Benet
Edicions 62
Octubre 2009
Biografia

CONTRAPORTADA: Josep Benet no va dubtar mai a qualificar Franco com «un criminal de guerra». Per confirmar-ho, va iniciar ben aviat la seva denúncia dels crims del franquisme i va dedicar part dels seus esforços investigadors a escriure una sèrie de biografies sobre certs personatges que van ser injustament afusellats pel dictador: Lluís Companys, Domènec Latorre, Carles Rahola i Joan Peiró. La filla de Carrasco i Formiguera recorda en un emotiu epíleg que ja el 1944, Josep Benet li va prometre fer un llibre sobre el seu pare. I des de llavors començà a recollir material per dur-lo a terme. Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat –ordenat i revisat per Josep Poca– és la darrera aportació de l’historiador Josep Benet a la reivindicació d’uns homes memorables, defensors de les llibertats. El dia 9 d’abril de 1938, quan feia gairebé dos anys que durava la guerra d’Espanya, Manuel Carrasco i Formiguera, el dirigent més popular del partit català d’inspiració democratacristiana Unió Democràtica de Catalunya, fundat a finals de l’any 1931, era afusellat a la ciutat de Burgos. El seu afusellament, ordenat pel mateix general Franco, és un dels fets més crus i alhora reveladors, ja que ha contribuït a bastament a explicar què va significar el franquisme. Llegint aquesta biografia entendrem en tota la seva profunditat un dels aspectes fonamentals de la guerra d’Espanya i del règim franquista: l’odi contra Catalunya i contra tota expressió de catalanitat de tots aquells que només desitjaven destruir la identitat del poble català.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails